Založ si blog

Smerujeme Gréckym smerom?

Ako sú na tom naše verejné financie, ako je to s plánom na tento rok a jeho plnením, aké sú naše vyhliadky a čo to pre nás znamená? Krátko, stručne a hlavne jednoducho napísané.

5,5% HDP. To neznie vôbec zle, nejaké percento nejakého HDP, ktoré asi časti voličov vôbec nič nepovie. 3,75 mld €, stále to s človekom veľmi nehne, veď miliarda tu miliarda tam. Tak skúsme niečo názornejšie, niečo čo si dokáže človek predstaviť: minieme o takmer 30% (29,89%) viac ako do štátneho rozpočtu peňazí dostaneme. Mám pocit, že v tomto momente časť ľudí už nadobudla nepríjemný pocit. Poďme sa ale pozrieť na realitu. Za prvé 4 mesiace boli výdavky rozpočtu o 45,9% vyššie ako príjmy.

Bojujeme s krízou, na šetrenie čas nie je. Pán premiér hovoril, že je treba silné investície, aby sme sa dostali z krízy. Minule ale pán premiér hovoril o tom, že s krízou sa zázraky robiť nedali, lebo sme malá otvorená ekonomika (import aj export prevyšujú 80% HDP). Človek aby sa v ňom potom vyznal. Budeme stavať v kríze diaľnice, rozhodla vláda, to je spôsob, ako vyvedieme krajinu z krízy (rozumej ekonomickej nie morálnej).  Veď to sú rozumné investície a ak deficit vyletí z 2,2% na 6,8% tak, nech to už použijeme na diaľnice predsa.

Pes je zakopaný v tom, že ten nárast deficitu na 6,8% sa výstavby diaľnic nijak netýka. Na to máme zvláštny dlhový účet. Ak by sme vzali do úvahy, že sa štát zaviaže splácať dovedna 21,435 mld € na troch PPP projektoch, tak by si mohol človek povedať, že ten dlh, ktorý sa za rok podarí vyprodukovať je o „niečo vyšší“ ako tých plánovaných 3,75 mld € (alebo skôr realistických 5 mld €). Ešte šťastie, že to nebudeme musieť zaplatiť naraz, veď je to len 714 mil € ročne (len 1,05% HDP, alebo inými slovami, len 5,7% dnešných príjmov rozpočtu alebo ešte inak, je to len polovica rozpočtu ministerstva zdravotníctva).

Tak sa pozrime, ako sa bude robiť rozpočet pre ďalších ministrov financií. Ak sa nestane zázrak, tak po voľbách bude nový minister financií niekde škrtnúť asi 1,25mld €, aby sme sa zmestili do deficitu 5,5%. Do budúcna bude musieť nájsť na splátky diaľnic spomínaných 714 mil € ročne, takže tak výhľadovo na ďalšie volebné obdobie treba rátať so škrtmi asi 2 mld € ročne. Žiadna strana nemá v programe plán, kde škrtať len kde rozdávať. Možno je to veľa, možno nie, ale je to viac ako 12% plánovaných výdavkov na tento rok. Možno, že príde vláda, ktorá škrtať nebude vôbec, možno si povie, 5,5% alebo 7,5%, koho to zaujíma? Čo sa stane? Nejaké čísla, koho zaujíma, že dlh Slovenska bol 27,7% v roku 2008 a v roku 2011 to bude pri troche optimizmu pod 45%?

Len žiaľ, raz to zaplatíme, či už dobrovoľne, či s medzinárodnou hanbou, ako pomoc IMF (Gréci alebo Maďari by vedeli hovoriť). Najhoršie na tom celom je, že sa lepšie mať s dlhmi nebudeme, celé rozhodovanie nie je o lepšom alebo horšom živote ale o tom, kedy si ktorý zo životov doprajeme.

(Čísla použité v texte pochádzajú z Ministerstva financií SR, Európskej Komisie a Štatistického úradu SR)

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1365x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy